A A A K K K
людям з порушенням зору
Комунальний заклад «Центр професійного розвитку педагогічних працівників» Степанівської селищної ради Сумського району Сумської області

Запобігаємо кібербулінгу змалечку

Дата: 18.08.2021 15:30
Кількість переглядів: 41

ЕКСПЕРТИ З ІНТЕРНЕТ-БЕЗПЕКИ РЕКОМЕНДУЮТЬ БАТЬКАМ

ЯКЩО ВАШІЙ ДИТИНІ ВІД 5 ДО 7 РОКІВ

Безпека і правила поведінки в Мережі мають формуватися з урахуванням віку і психологічних особливостей дітей. Відсутність вольового та емоційного контролю, імпульсивність поведінки властиві дітям. Чим молодший вік, тим більше уваги слід приділяти спільному використанню інтернету. З підвищенням рівня самоконтролю дитини поступово знижується потреба в батьківському контролі.

У дошкільному віці найважливішою потребою дитини є спілкування, завдяки якому вона засвоює соціальний досвід. Стосунки з дорослими та однолітками формують особистість. Спілкування відіграє важливу роль у житті дитини, адже саме так вона набуває досвід співпраці, взаєморозуміння і формує повагу до інших людей. Потреба в зовнішніх враженнях сприяє розвитку пізнавальних здібностей та уяви. Діти цього віку намагаються виявляти самостійність і розширювати знання про оточуючий світ. Задаючи нескінченні питання, дитина, перш за все, хоче чути відповіді на них. Неуважне ставлення з боку дорослих може стати причиною появи впертості, неслухання і негативізму. Тому якщо ви не хочете, щоб важливу інформацію дитина дізналася з неперевірених джерел (у тому числі, з інтернету), приділяйте більше уваги своїй дитині. Провідною діяльністю дошкільників є гра. Саме тому діти дуже люблять грати, зокрема, в комп’ютерні ігри. Незважаючи на користь ігор, особливо розвивальних та навчальних, слід пам’ятати, що частка розважальних ігор у житті дитини не повинна превалювати, оскільки це може викликати нерівномірність розвитку, затримку формування готовності до навчання і навіть спричинити комп’ютерну залежність.

У дошкільному віці дитина засвоює правила поведінки і вчиться оцінювати власні вчинки та дії оточуючих крізь призму моральних норм, що формуються у спілкуванні з дорослими. Саме цей період є найважливішим для навчання правилам поведінки і безпеки в Мережі. При цьому слід пам’ятати, що, незважаючи на знання певних правил, діти можуть порушувати їх, тому необхідність батьківського контролю для дітей молодшого віку дуже висока.

 Маленькі діти повинні виходити в інтернет лише під наглядом дорослих ще й тому, що їм потрібна допомога в навігації під час пошуку сайтів і при спілкуванні.

ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ

БЕЗПЕКИ ВАШОЇ ДИТИНИ:

• Створіть список Вибраного з адресами перевірених сайтів.

 • Навчіть дитину правилам конфіденційності і поведінки в Мережі.

 • Роз’ясніть дитині те, для чого і як правильно створювати ніки. Придумайте разом з дитиною нік, у якому не міститься особиста інформація про неї, і безпечний пароль.

 •Розкажіть дитині, що в Мережі люди можуть видавати себе за  кого завгодно, тому слід ставитися обережно до нових віртуальних  знайомих і в жодному разі не повідомляти їм будь-яку особисту інформацію.

• Використовуйте пошукові сервіси, призначені спеціально для дітей.

 •Створіть спеціальне робоче середовище для дитини з обмеженим списком дозволених сайтів.

 • Використовуйте спеціальне сучасне програмне забезпечення для контролю ресурсів, що відвідує Ваша дитина.

 •Користуйтесь програмами батьківського контролю.

•Користуйтесь інформаційними фільтрами.

• Використовуйте засоби блокування небажаного контенту.

•Застосовуйте функції блокування вікон, що вспливають.

• Виключіть можливість використання дитиною служб миттєвого обміну повідомленнями, електронної пошти та чатів.

• Не дозволяйте дитині користуватися голосовими службами для взаємодії з товаришами по мережевим іграм.

• Навчайте дитину відрізняти правду від брехні.

• Проявляйте зацікавленість до віртуального життя дитини і не ігноруйте запитання, що вона ставить. Якщо не знаєте відповідей на якісь запитання, можете спільно пошукати їх в інтернеті.

•Хваліть дитину, якщо вона чинить правильно, і спокійно роз’яснюйте, що потрібно робити і як себе вести, якщо вона помиляється.

• Довірливі стосунки дозволять вам вжити своєчасних заходів у випадку виникнення ситуації, що загрожує безпеці вашої дитини.


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень