A A A K K K
людям з порушенням зору
Комунальний заклад «Центр професійного розвитку педагогічних працівників» Степанівської селищної ради Сумського району Сумської області

Тренінгове заняття "Профілактика професійного та емоційного вигорання педагога"

Дата: 12.04.2024 15:12
Кількість переглядів: 13

м

Відповідно до плану роботи КЗ «Центр професійного розвитку педагогічних працівників» Степанівської селищної ради 12.04.2024 відбулося теренінгове заняття на тему «Профілактика професійного та емоційного вигорання педагога»  на базі Центральної міської бібліотеки імені Тараса Шевченка м. Сум.

Питання професійного вигорання педагогічних працівників у закладах освіти в умовах кризового сьогодення є досить актуальним. Професійне вигорання – це емоційне виснаження, що виникає на тлі стресу в процесі міжособистісного спілкування, а не лише втрату творчого потенціалу.

Найбільш часто синдром професійного вигорання спостерігається в групі ризику – професії в системі «людина-людина», до яких і відноситься професія педагога.

Світлана ІВАЩЕНКО, директор Центру, зазначила, що синдром «професійного вигорання» - це стан емоційного та фізичного виснаження, зниження енергетичного потенціалу, яке супроводжується  порушеннями емоційної сфери.  Причинами вигорання є тривалі процеси емоційного виснаження та вичерпання ресурсів під впливом довготривалого стресу без можливості відновлення, наголосила Світлана Миколаївна.

Під час групової активності вчителі обговорили чинники, що впливають на виникнення  синдрому емоційного вигорання та створили колажі тему «Створення умов для емоційного комфорту педагога вдома і на роботі».

Педагоги разом з Надією Козачук психологом Центру опрацювали симптоми «синдрому вигорання» та мали змогу визначити наявність даних симптомів за допомогою діагностичної методики Бойко, а також отримали практичні поради щодо профілактики емоційного вигорання.

…кава. А за що люди так її люблять? – За аромат? - скоріше за можливість відгородитися від світу цим ароматом. Узяв собі каву, ніби він і є та єдина людина, чесна і добра, душа якої плескається в берегах порцеляни. А подих ароматний, теплий, зігріє примхи будь-якої погоди, заспокоїть…. І це дійсно так, практичною складовою заходу був майстер клас з  ароматерапії з ароматом кави «Coffe-art», який провела консультант Центру, Олена Назарова. За допомогою цієї техніки вчителі мали змогу зняти емоційну напругу, гармонізувати свій внутрішній стан, зарядитися бадьорістю та позитивом.

 



« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень